Saturday, 13 April 2013

GREEN TEA

Assalammualaikum,hye!

ok,apa yg korang tahu pasal tea?? sekarang ni ramai rakyat kita yg minum teh kn..dan mereka lebih menggemari teh tarik..lagi tarik lagi sdap ye...hari tu saya ada terbaca artikel mengenai tea..teh sememangnya tidak mempunyai sebarang zat mineral ,protin,karbohidrat,garam,kolestrol atau lemak TETAPI teh mengandungi anitoksidan yg sgt tinggi.teh hijau lebih mempunyai kandungan anti oksidan yg paling tinggi berbanding teh hitam.

Kajian sains menunjukkan jika minum teh setiap hari ianya akan menurunkan risiko mendapat kanser,serangan jantung,darah tinggi,strok,menurunkan paras kolestrol dan juga Alzheimer.teh juga boleh mencegah pengerasan saluran darah dan menurunkan paras trigliseride.minum teh dapat mencegah kanser kerana antioksidan dalam teh akan melawan kesan radikal bebas yg menyebabkan kanser selain dapat menurunkan risiko mendapat kanser paru-paru,ovari,mulut,kulit,pankreas,rectal,dan usus.

Kajian kepada 81 093 wanita yg minum teh setiap hari mengurangkan risiko sehingga 8 peratus mendapat batu karang buah pinggang manakala ke atas 46 289 lelaki mendapati penurunan risiko sehingga 14 peratus masalah yang sama.. haaaa byk kan yg kte dapat kalau minum teh...tapi jgn lah minum teh yg dicampur susu..tk ada lah menjadi.tu jadi penyakit lain plak..

Jadi jom kte minum GREEN TEA ,ni green tea yg saya minum..dari jenama ORGANO GOLD. yg mana ianya adalah organik ..bermaksud lg bagus lah kan..ni lah dia greentea organik tu..ok lah..see u next post..bye!





Wednesday, 3 April 2013

TANGISAN BAYI.. BERMAKSUD??

Assalammualaikum..hye!

Bayi menangis...kenapa ye?? Hari tu saya ada terbaca artikel mengenai maksud-maksud tangisan bayi,baru tahu satiap tangisan tu membawa pelbagai maksud bukan sahaja sebagai tanda lapar yg selalu kita fikirkan..

Antara kemungkinan-kemungkinan bayi anda menangis adalah kerana lapar,kembung perut,badan terasa panas,penat,tak selesa atau ruam serta demam. Mereka tidak boleh bercakap lagi,jadi mereka akan menangis sebagai alternatif untuk memberitahu kepada ibu bapa ketidakselesaan yg mereka hadapi.

Kaedahg-kaedah untik mengenali tangisan bayi adalah:
- neh,dimana ianya membawa maksud bahawa bayi itu berasa lapar,Bayi juga akan menggerakkan kepala ke kiri dan kanan sambil menjilat bibir atau pun hisap jari.
- owh,menunjukkan yang bayi itu berasa mengantuk.Bayi akan menguap dan mulut mereka akan berbentuk bujur.Selain itu,mereka juga akan menggaru mata,menarik cuping telinga serta menggeliat.
-eh, jika bayi anda mengeluarkan bunyi ini,mereka diminta untuk disendawakan.Ini perlu dilakukan setiap kali lepas diberikan susu.
-eairh dan tangisan berpanjangan,menunjukkan bayi mendapat kembung perut.
-heh,ini pula adalah kerana bayi berasa sejuk,ruam atau pun lampin mereka sudah basah dan diminta untuk ditukar.

Ok ini adalah serba sedikit tips yang boleh saya kongsikan dengan anda semua.Harap dengan informasi ini,dapat mengurangkan sedikit beban buat ibu-ibu di luar sana kerana sudah mengetahui sebab-sebab bayi menangis..

ok see u on the next post..
drop ur comment..bye!