Tuesday, 26 March 2013

RUMPAI LAUT aka PURE MARINE COLLAGEN

    Assalammualaikum hye!!

Korang pernah dengar tak mengenai rumpai laut?Mesti pernah kan??tipu la kalu tk penah..kat tv pun dah ada dah keluar mengenai rumpai laut ni.Ramai yang dah mencuba rumpai laut ini,dan hasilnya mmg memuaskan tawww...

Banyak sebenarnya kelebihan rumpai laut ni,dan tak ada campuran bahan kimia..Antara kesan-kesan pengambilan pure marine collagen  ialah :
- memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh badan.
-menguatkan tulang dan sendi
-merawat gastrik
-mencegah kanser
-mengelakkan sembelit
-menurunkan kolestrol dalam tubuh
-mempercepatkan penyembuhan luka
-melicin dan menegangkan kulit
-anti oksida yg tinggi dari buah delima atau beri
Sebenarnya banyak lagi,yang diatas hanya sebahagian sahaja.

Ini pulak adalah khasiat pure marine collagen:
-nilai nutrisi 10 kali ganda berbanding dengan sirip ikan yu.
-khasiat sama seperti khasiat burung layang-layana
-nilai ph =7.6
-kalsium 37 lebih tinggi dari hati ikan
-anti oksida 550 kali lebih dari vitamin c
-vitamin A 40 kali lebih berbanding beta cerotine
-protein 21 kali lebih dari susu
-omega 3 dan 6
-mempunyai kalsium,kalium,zat besi,magnesium,pottasium vitamin B6,B12,C,A dan antioksidan
-jumlah kolagen yg tinggi
-serat yg tinggi
-iodin yg tinggi

Sekarang ni ramai yang mencari rumpai laut gred aaaa iaitu warna hija dan sgt susah untuk mencari gred aaaa.Ini merupakan gred yg paling bagus.Disini saya ada menjual PMC HIJAU.
Ini adalah harga bagi rumpai laut/ pure marine collagen.

  • Gred AAA (ungu) rm20/100g
  • Gred AAAA(hijau) rm30/100g      (postage rm6)
Pada yang berminat boleh watapp di 0133917519 =).

ok see u on the next post..bye!

Tuesday, 19 March 2013

PAM ELEKTRIK

Assalammualaikum..hye!

Hari tu aku ada terbaca mengenai pam elektrik atau manual dapat membantu menambahkan penyusuan ibu.Walaupu aku tak kahwin lagi apatah lagi nak ada ank kan.Anak tekak tu adalah tapi tak salah kalau bace  ni untuk tambah kn ilmu pengetahuan.

Seperti yang sedia maklum,pam ini sangat2 lah berguna untuk ibu2 yg bekrja kerana dapat memberi baby mereka susu ibu bukan susu formula ye.Sekarang ini sudah popular dengan pam elektrik.Banyak kelebihan pam elektrik ni antarenya dapat mengepam lebih banyak susu kerana kedua2 belah payudara dapat dipam sekali pada waktu yg sama.Pam ini juga mempunyai 9 tahap tekanan sedutan dgn 2 ritma pengemapan dan urutan.Yang kurang die hrge mahal la..tapi ok la kan brg baik mst la hrga mhl..tapi berbaloi laa....

Ada jugak yg tertanye2 breast pump ni sakit ke?jawapanya adalah tidak kerana sedutan dimulakan dari yag rendah dan beransur2 meningakat kan sedutan supaya susu mengalir keluar.Korg juga kena tahu susu boleh disimpan selama 10jam pada suhu blik dan jika disimpan dalam peti sejuk boleh tahan selama beberapa bulan.

Antara jenama breast pump ialah TOLLY JOY dan PHILIPS AVENT sigle breast pump dan PHILIPS AVENT manual.Philips avent single breast pump juga boleh digunakan secara manual.Jika mahu beli sila ke blog mom`s paradise.=) Harga untuk manual breast pump lebih kurg dalam rm70 ke atas . Electric breast pump pulak dalam rm 250 ke atas.

Ok lah ni info yg aku dapat untk share dgn korg.see u on the next post.adios!

Tuesday, 12 March 2013

KAHWIN

ASSALAMMUALAIKUM. hye all..

Sebut saja pasal kahwin..mesti ramai yg tersenyum sorang2 kn.. yag perempuan mmg muke senyum je lebih,yg laki plak..tgh fikir2 pasal belanja kahwin.. ye,majlisnye sehari  dua je tapi berhabisnye mencecah puluhan ribu ringgit kn..ok sgt byk tu! botak lahai kepala org laki mecari duit.hehe..
kalau zaman dulu hantaran murah2 je.sebagai contoh susu tin la,kicap la..kalau skrg nk buat cmtu,mmg tk la kn..hehe..
Rase rasenye majlis bertunang ni tak payah lah nk buat besar2,cukup menjemput yg keluarga dan kenalan yg terdekat je,bole berjimat. tapi bagi yg mampu dan mempunyai duit lebih dialu2 kn lah untuk buat.tak salah punnnggg...huhu. untuk mas kahwin, telah ditetap kan ikut negeri.murah shaje..dekat bawah ni ada tunjuk nilai mas kahwin ye..



care lain nk berjimat korg boleh la satukan majlis perkahwinan pihak lelaki dan juga perempuan. maknanye dibuat sekali.kan dapat save budget tu..boleh simpan duit tu untuk pergi HONEYMOON taw...
barang-barang hantaran plak belilah mengikut kemampuan.jgn menyusah kn diri beli yg mhl2 smpi tak mampu nk beli tp buat2 mampu kn.ni ad senarai barang2 hantaran bg pihak perempuan ke pihak lelaki :          


       
1.     Sirih junjung / Sirih dara
2.     Baju Melayu & samping / baju kemeja & seluar
3.     Tali Pinggang dan Wallet
4.     Jam Tangan / Handphone /PDA / iPod / Notebook
5.     Kasut & Stokin
6.     Sejadah, Songkok & Kain Pelekat
7.     Al-Qur'an / Tafsir
8.     Tuala
9.     Perfume
10.   Kuih-muih / pulut kuning / pudding / kek / muffin/ coklat atau manisan dan sebagainya
11.   Bunga Rampai / Potpourri
12.   Buah-buahan



pihak lelaki ke perempuan:



1.     Cincin bertunang/hadiah tanda mas kahwin
2.     Tepak sirih
3.     Barang Kemas
4.     Jam Tangan / Handphone / Kamera / iPod / PDA /Notebook
5.     Sepersalinan pakaian / kain
6.     Kasut
7.     Handbag
8.     Perfume
9.     Sejadah & Telekung
10.   Al-Qur'an / Tafsir
11.   Kuih-muih / pulut kuning / pudding / kek / muffin / coklat atau manisan dan sebagainya
12.   Bunga Rampai / Potpourri
13.   Buah-buahan


      baju pengantin  pulak lebih baik amik pakej. mksudnye pakej dgn pelamin sekali.lebih menjimatkn dan menyenang kn kte.huhu.  kalau yg duduk kt taman perumahan mesti korg rase leceh kan nk buat majlis kat situ. nk pasang khemah lah.ruang plak terhad kn. lepastu mcm tak best lah nanti khemah panjang sampai ke rumah jiran2 hujung2 nun.sesak jalan. So ramai lah yg mencari alternatif lain dgn menyewa dewan serta catering. tak yah kte nak fikir2 tmpt dan jgk rumah pun tak lah serabut kerana telah menggunakan catering.hehe..  ok lah,panjang sgt aku cakap. pot pet pot pet mmg tk kan habis punye.aku tlg bg jalan je cm ne nk cut cost kahwin,, ni pun sekali peringatan untuk diri ak sendiri..hehe.. kalau korg nk lg sng sekarang ni dah ad aplikasi web BAJET PERKAHWINAN.




ok guys..see u on the next post..adios!