Saturday, 13 April 2013

GREEN TEA

Assalammualaikum,hye!

ok,apa yg korang tahu pasal tea?? sekarang ni ramai rakyat kita yg minum teh kn..dan mereka lebih menggemari teh tarik..lagi tarik lagi sdap ye...hari tu saya ada terbaca artikel mengenai tea..teh sememangnya tidak mempunyai sebarang zat mineral ,protin,karbohidrat,garam,kolestrol atau lemak TETAPI teh mengandungi anitoksidan yg sgt tinggi.teh hijau lebih mempunyai kandungan anti oksidan yg paling tinggi berbanding teh hitam.

Kajian sains menunjukkan jika minum teh setiap hari ianya akan menurunkan risiko mendapat kanser,serangan jantung,darah tinggi,strok,menurunkan paras kolestrol dan juga Alzheimer.teh juga boleh mencegah pengerasan saluran darah dan menurunkan paras trigliseride.minum teh dapat mencegah kanser kerana antioksidan dalam teh akan melawan kesan radikal bebas yg menyebabkan kanser selain dapat menurunkan risiko mendapat kanser paru-paru,ovari,mulut,kulit,pankreas,rectal,dan usus.

Kajian kepada 81 093 wanita yg minum teh setiap hari mengurangkan risiko sehingga 8 peratus mendapat batu karang buah pinggang manakala ke atas 46 289 lelaki mendapati penurunan risiko sehingga 14 peratus masalah yang sama.. haaaa byk kan yg kte dapat kalau minum teh...tapi jgn lah minum teh yg dicampur susu..tk ada lah menjadi.tu jadi penyakit lain plak..

Jadi jom kte minum GREEN TEA ,ni green tea yg saya minum..dari jenama ORGANO GOLD. yg mana ianya adalah organik ..bermaksud lg bagus lah kan..ni lah dia greentea organik tu..ok lah..see u next post..bye!





Wednesday, 3 April 2013

TANGISAN BAYI.. BERMAKSUD??

Assalammualaikum..hye!

Bayi menangis...kenapa ye?? Hari tu saya ada terbaca artikel mengenai maksud-maksud tangisan bayi,baru tahu satiap tangisan tu membawa pelbagai maksud bukan sahaja sebagai tanda lapar yg selalu kita fikirkan..

Antara kemungkinan-kemungkinan bayi anda menangis adalah kerana lapar,kembung perut,badan terasa panas,penat,tak selesa atau ruam serta demam. Mereka tidak boleh bercakap lagi,jadi mereka akan menangis sebagai alternatif untuk memberitahu kepada ibu bapa ketidakselesaan yg mereka hadapi.

Kaedahg-kaedah untik mengenali tangisan bayi adalah:
- neh,dimana ianya membawa maksud bahawa bayi itu berasa lapar,Bayi juga akan menggerakkan kepala ke kiri dan kanan sambil menjilat bibir atau pun hisap jari.
- owh,menunjukkan yang bayi itu berasa mengantuk.Bayi akan menguap dan mulut mereka akan berbentuk bujur.Selain itu,mereka juga akan menggaru mata,menarik cuping telinga serta menggeliat.
-eh, jika bayi anda mengeluarkan bunyi ini,mereka diminta untuk disendawakan.Ini perlu dilakukan setiap kali lepas diberikan susu.
-eairh dan tangisan berpanjangan,menunjukkan bayi mendapat kembung perut.
-heh,ini pula adalah kerana bayi berasa sejuk,ruam atau pun lampin mereka sudah basah dan diminta untuk ditukar.

Ok ini adalah serba sedikit tips yang boleh saya kongsikan dengan anda semua.Harap dengan informasi ini,dapat mengurangkan sedikit beban buat ibu-ibu di luar sana kerana sudah mengetahui sebab-sebab bayi menangis..

ok see u on the next post..
drop ur comment..bye!


Tuesday, 26 March 2013

RUMPAI LAUT aka PURE MARINE COLLAGEN

    Assalammualaikum hye!!

Korang pernah dengar tak mengenai rumpai laut?Mesti pernah kan??tipu la kalu tk penah..kat tv pun dah ada dah keluar mengenai rumpai laut ni.Ramai yang dah mencuba rumpai laut ini,dan hasilnya mmg memuaskan tawww...

Banyak sebenarnya kelebihan rumpai laut ni,dan tak ada campuran bahan kimia..Antara kesan-kesan pengambilan pure marine collagen  ialah :
- memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh badan.
-menguatkan tulang dan sendi
-merawat gastrik
-mencegah kanser
-mengelakkan sembelit
-menurunkan kolestrol dalam tubuh
-mempercepatkan penyembuhan luka
-melicin dan menegangkan kulit
-anti oksida yg tinggi dari buah delima atau beri
Sebenarnya banyak lagi,yang diatas hanya sebahagian sahaja.

Ini pulak adalah khasiat pure marine collagen:
-nilai nutrisi 10 kali ganda berbanding dengan sirip ikan yu.
-khasiat sama seperti khasiat burung layang-layana
-nilai ph =7.6
-kalsium 37 lebih tinggi dari hati ikan
-anti oksida 550 kali lebih dari vitamin c
-vitamin A 40 kali lebih berbanding beta cerotine
-protein 21 kali lebih dari susu
-omega 3 dan 6
-mempunyai kalsium,kalium,zat besi,magnesium,pottasium vitamin B6,B12,C,A dan antioksidan
-jumlah kolagen yg tinggi
-serat yg tinggi
-iodin yg tinggi

Sekarang ni ramai yang mencari rumpai laut gred aaaa iaitu warna hija dan sgt susah untuk mencari gred aaaa.Ini merupakan gred yg paling bagus.Disini saya ada menjual PMC HIJAU.
Ini adalah harga bagi rumpai laut/ pure marine collagen.

  • Gred AAA (ungu) rm20/100g
  • Gred AAAA(hijau) rm30/100g      (postage rm6)
Pada yang berminat boleh watapp di 0133917519 =).

ok see u on the next post..bye!

Tuesday, 19 March 2013

PAM ELEKTRIK

Assalammualaikum..hye!

Hari tu aku ada terbaca mengenai pam elektrik atau manual dapat membantu menambahkan penyusuan ibu.Walaupu aku tak kahwin lagi apatah lagi nak ada ank kan.Anak tekak tu adalah tapi tak salah kalau bace  ni untuk tambah kn ilmu pengetahuan.

Seperti yang sedia maklum,pam ini sangat2 lah berguna untuk ibu2 yg bekrja kerana dapat memberi baby mereka susu ibu bukan susu formula ye.Sekarang ini sudah popular dengan pam elektrik.Banyak kelebihan pam elektrik ni antarenya dapat mengepam lebih banyak susu kerana kedua2 belah payudara dapat dipam sekali pada waktu yg sama.Pam ini juga mempunyai 9 tahap tekanan sedutan dgn 2 ritma pengemapan dan urutan.Yang kurang die hrge mahal la..tapi ok la kan brg baik mst la hrga mhl..tapi berbaloi laa....

Ada jugak yg tertanye2 breast pump ni sakit ke?jawapanya adalah tidak kerana sedutan dimulakan dari yag rendah dan beransur2 meningakat kan sedutan supaya susu mengalir keluar.Korg juga kena tahu susu boleh disimpan selama 10jam pada suhu blik dan jika disimpan dalam peti sejuk boleh tahan selama beberapa bulan.

Antara jenama breast pump ialah TOLLY JOY dan PHILIPS AVENT sigle breast pump dan PHILIPS AVENT manual.Philips avent single breast pump juga boleh digunakan secara manual.Jika mahu beli sila ke blog mom`s paradise.=) Harga untuk manual breast pump lebih kurg dalam rm70 ke atas . Electric breast pump pulak dalam rm 250 ke atas.

Ok lah ni info yg aku dapat untk share dgn korg.see u on the next post.adios!

Tuesday, 12 March 2013

KAHWIN

ASSALAMMUALAIKUM. hye all..

Sebut saja pasal kahwin..mesti ramai yg tersenyum sorang2 kn.. yag perempuan mmg muke senyum je lebih,yg laki plak..tgh fikir2 pasal belanja kahwin.. ye,majlisnye sehari  dua je tapi berhabisnye mencecah puluhan ribu ringgit kn..ok sgt byk tu! botak lahai kepala org laki mecari duit.hehe..
kalau zaman dulu hantaran murah2 je.sebagai contoh susu tin la,kicap la..kalau skrg nk buat cmtu,mmg tk la kn..hehe..
Rase rasenye majlis bertunang ni tak payah lah nk buat besar2,cukup menjemput yg keluarga dan kenalan yg terdekat je,bole berjimat. tapi bagi yg mampu dan mempunyai duit lebih dialu2 kn lah untuk buat.tak salah punnnggg...huhu. untuk mas kahwin, telah ditetap kan ikut negeri.murah shaje..dekat bawah ni ada tunjuk nilai mas kahwin ye..



care lain nk berjimat korg boleh la satukan majlis perkahwinan pihak lelaki dan juga perempuan. maknanye dibuat sekali.kan dapat save budget tu..boleh simpan duit tu untuk pergi HONEYMOON taw...
barang-barang hantaran plak belilah mengikut kemampuan.jgn menyusah kn diri beli yg mhl2 smpi tak mampu nk beli tp buat2 mampu kn.ni ad senarai barang2 hantaran bg pihak perempuan ke pihak lelaki :          


       
1.     Sirih junjung / Sirih dara
2.     Baju Melayu & samping / baju kemeja & seluar
3.     Tali Pinggang dan Wallet
4.     Jam Tangan / Handphone /PDA / iPod / Notebook
5.     Kasut & Stokin
6.     Sejadah, Songkok & Kain Pelekat
7.     Al-Qur'an / Tafsir
8.     Tuala
9.     Perfume
10.   Kuih-muih / pulut kuning / pudding / kek / muffin/ coklat atau manisan dan sebagainya
11.   Bunga Rampai / Potpourri
12.   Buah-buahan



pihak lelaki ke perempuan:



1.     Cincin bertunang/hadiah tanda mas kahwin
2.     Tepak sirih
3.     Barang Kemas
4.     Jam Tangan / Handphone / Kamera / iPod / PDA /Notebook
5.     Sepersalinan pakaian / kain
6.     Kasut
7.     Handbag
8.     Perfume
9.     Sejadah & Telekung
10.   Al-Qur'an / Tafsir
11.   Kuih-muih / pulut kuning / pudding / kek / muffin / coklat atau manisan dan sebagainya
12.   Bunga Rampai / Potpourri
13.   Buah-buahan


      baju pengantin  pulak lebih baik amik pakej. mksudnye pakej dgn pelamin sekali.lebih menjimatkn dan menyenang kn kte.huhu.  kalau yg duduk kt taman perumahan mesti korg rase leceh kan nk buat majlis kat situ. nk pasang khemah lah.ruang plak terhad kn. lepastu mcm tak best lah nanti khemah panjang sampai ke rumah jiran2 hujung2 nun.sesak jalan. So ramai lah yg mencari alternatif lain dgn menyewa dewan serta catering. tak yah kte nak fikir2 tmpt dan jgk rumah pun tak lah serabut kerana telah menggunakan catering.hehe..  ok lah,panjang sgt aku cakap. pot pet pot pet mmg tk kan habis punye.aku tlg bg jalan je cm ne nk cut cost kahwin,, ni pun sekali peringatan untuk diri ak sendiri..hehe.. kalau korg nk lg sng sekarang ni dah ad aplikasi web BAJET PERKAHWINAN.




ok guys..see u on the next post..adios!








Friday, 11 January 2013

KERJA

Kerja..... ok dah 6 bulan aku bekeje..sebagai juru x-ray di Klinik Pakar Perubatan Leong.. At first aku rase happy sangat sbb dpt kje dalam bidang yang aku nak .yes! i was sooooo happy on that time! but now...hmmm i started to realize smpi bila nak gaji yg sama je...blaja penat-penat..mcm tk berbaloi..its ok ntk gain experience bagi yg fresh graduate tu ye..aku sayang dengan kos xray ni..tp nape la peluang pkejaan kurg...??? nk mohon SPA pon untill now tk ad kabar brite..haish..so sad.....harap sangat dapat call dari hospital suh dtg interview..nak sambung degree dlm kos ni sekarang lagi la payah..lagi2 pengambilan ntk juruxray dah ditutp buat sementare waktu.. tak pelah selagi aku masih boleh bersabar aku akan bersabar..insyaAllah ada rezeki tu..cuma cpt n lambat je..
ok kat bawah ni aku tunjukkan imej yang terhasil dari radiasi..
OK..sekian...
                                                                   CHEST X-RAY

                                                             

PELVIS


Monday, 27 February 2012

KAWAN??

hye! lame da ak tk bkk blog ni..bz la katekn..bz berpraktikal kat taiping ni haa...apa pendapat korang mengenai 'kawan baik,bestfriend,sahabat,bff' n so on.. ak tgk ramai org skg gne perkataan BFF..konon2 forever la tu ye..nape ramai yg lupekn kwn lame atau kwn dari skola rendah main same2..mak bpk pon dah knl kn..tup2 ble masuk ipta/ipts lupe dah dgn kwn tu..ramai yg jadi mcm tu kn..ak mmg pelik lah..bangge naa la ngn kwn baru die tu kn..culture shock ke tu name die?? ak mmg tk faham manusia yg mcm ni?? bg die kwan bek dari skola ni juz ntk suke2..gosip2..apala bongok sgt kn..baik tk pyh ckp kwn baik..lpastu ak tgk skrg byk sgt yg bangge ckp diri tu mcm retis..alahai...tah pape......ummm bagi ak la kn kwn bek ni /kwn bek dari skola rendah bermaksud kwn  yg kte dah knl perangai die..bole bace perangai die..bole tegur perangai die mane yg tk elok..same2 tegur..sbb diri masing2 tk perfect..nak yg terbaik ntk die..lpastu bile  kite ad masalah call die,die dpt bg mase die sikit ntk dgr cerite kte..bukan kite je yg dgr masalah die...








ok ni je lah entry ak ntk kali ni..kawan baik,bff,sahabat,member lame,member baru..???