Tuesday, 12 March 2013

KAHWIN

ASSALAMMUALAIKUM. hye all..

Sebut saja pasal kahwin..mesti ramai yg tersenyum sorang2 kn.. yag perempuan mmg muke senyum je lebih,yg laki plak..tgh fikir2 pasal belanja kahwin.. ye,majlisnye sehari  dua je tapi berhabisnye mencecah puluhan ribu ringgit kn..ok sgt byk tu! botak lahai kepala org laki mecari duit.hehe..
kalau zaman dulu hantaran murah2 je.sebagai contoh susu tin la,kicap la..kalau skrg nk buat cmtu,mmg tk la kn..hehe..
Rase rasenye majlis bertunang ni tak payah lah nk buat besar2,cukup menjemput yg keluarga dan kenalan yg terdekat je,bole berjimat. tapi bagi yg mampu dan mempunyai duit lebih dialu2 kn lah untuk buat.tak salah punnnggg...huhu. untuk mas kahwin, telah ditetap kan ikut negeri.murah shaje..dekat bawah ni ada tunjuk nilai mas kahwin ye..



care lain nk berjimat korg boleh la satukan majlis perkahwinan pihak lelaki dan juga perempuan. maknanye dibuat sekali.kan dapat save budget tu..boleh simpan duit tu untuk pergi HONEYMOON taw...
barang-barang hantaran plak belilah mengikut kemampuan.jgn menyusah kn diri beli yg mhl2 smpi tak mampu nk beli tp buat2 mampu kn.ni ad senarai barang2 hantaran bg pihak perempuan ke pihak lelaki :          


       
1.     Sirih junjung / Sirih dara
2.     Baju Melayu & samping / baju kemeja & seluar
3.     Tali Pinggang dan Wallet
4.     Jam Tangan / Handphone /PDA / iPod / Notebook
5.     Kasut & Stokin
6.     Sejadah, Songkok & Kain Pelekat
7.     Al-Qur'an / Tafsir
8.     Tuala
9.     Perfume
10.   Kuih-muih / pulut kuning / pudding / kek / muffin/ coklat atau manisan dan sebagainya
11.   Bunga Rampai / Potpourri
12.   Buah-buahan



pihak lelaki ke perempuan:



1.     Cincin bertunang/hadiah tanda mas kahwin
2.     Tepak sirih
3.     Barang Kemas
4.     Jam Tangan / Handphone / Kamera / iPod / PDA /Notebook
5.     Sepersalinan pakaian / kain
6.     Kasut
7.     Handbag
8.     Perfume
9.     Sejadah & Telekung
10.   Al-Qur'an / Tafsir
11.   Kuih-muih / pulut kuning / pudding / kek / muffin / coklat atau manisan dan sebagainya
12.   Bunga Rampai / Potpourri
13.   Buah-buahan


      baju pengantin  pulak lebih baik amik pakej. mksudnye pakej dgn pelamin sekali.lebih menjimatkn dan menyenang kn kte.huhu.  kalau yg duduk kt taman perumahan mesti korg rase leceh kan nk buat majlis kat situ. nk pasang khemah lah.ruang plak terhad kn. lepastu mcm tak best lah nanti khemah panjang sampai ke rumah jiran2 hujung2 nun.sesak jalan. So ramai lah yg mencari alternatif lain dgn menyewa dewan serta catering. tak yah kte nak fikir2 tmpt dan jgk rumah pun tak lah serabut kerana telah menggunakan catering.hehe..  ok lah,panjang sgt aku cakap. pot pet pot pet mmg tk kan habis punye.aku tlg bg jalan je cm ne nk cut cost kahwin,, ni pun sekali peringatan untuk diri ak sendiri..hehe.. kalau korg nk lg sng sekarang ni dah ad aplikasi web BAJET PERKAHWINAN.




ok guys..see u on the next post..adios!








No comments:

Post a Comment